1. recept - Kotlet Kyjev s trochou špíny
20. 11. 2009
Vybrat, co budu vařit, bylo těžší než samotné kuchtění. Hned na úvod jsem vyloučila všechny ty hovězí pupky a telecí líčka. Samozřejmě, že mě lákaly špagety, cibulačka a další jídla, která mám běžně ve svém repertoáru. Ale nakonec jsem se rozhodla, že si je nechám na dobu, kdy bude nejhůř... kdy budu zoufalá z přípálených jehněčích kolínek a dalších podobných mňamek a nic mi nepůjde... :-) (tajně, i když asi marně doufám, že podobná chvíle nenastane)
Vy zbytku knížky jsem tudíž hledala ten pravý první recept. Recept, který by splňoval moje kritéria:
1. Mít potřebné suroviny doma
2. Doposud ho nikdy nevařit (ideálně ani nejíst)
3. Nesměl být nikterak náročný na čas
Nakonec jsem podmínky skoro splnila. Pro maso na kuřecí kotlet Kyjev jsem musela zaběhnout k řezníkovi (rovnou jsem si nabrala i skelety na vývar, budou se hodit). Chtěla jsem si pořídit i čerstvé bylinky, ale odmítla jsem koupit v místní zelenině naprosto mini keříčíček bylinky s pouhopouhou jednou větvičkou!!! za 48 Kč. A třeba pažitka navíc byla napůl shnilá. Zvolila jsem raději sušené v bio kvalitě bez přídavku soli a utřela je s rozdrceným česnekem a čerstvým máslem. Bylinkovočesnekové máslo jsem podle receptu vytvarovala do mini obdélníčků a dala je do mrazáku. Pak jsem je vkládala do kapsičky v kuřecím prsu. Pak už jen pěkně obalit a dát do ledničky na chvilku vychladit.
Jenže v téhle chvíli mě u umývání nádobí chytla "uklízecí" nálada a tak jsem lítala s prachovkou a savem po bytě, až jsem úplně zapomněla, že je třeba kotlet ještě usmažit. Vzpomněla jsem si na to asi 15 minut před odjezdem do práce. Naštěsí jsem "olejový proces" stihla, ale na masíku ve křupavém trojobalu si pochutnávala až za pracovním stolem. Ale ouha. Když jsem se snažila probojovat nožem k máslíčku, skoro polovina ho skončila na džínách.... Naštěstí jsem měla s sebou oblečení sbalené na víkend v Praze a tak jsem se mohla převléknout. Kyjev se mi chtěl zřejmě pomstít, že jsem se místo pečlivého smažení věnovala drhnutí vany. Tak mi trochu té špíny vrátil zase zpět :-)
Věřím, že v dalších receptech obstojím s větší čistotou :-)
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář