5. a 6. recept - Jedno kuře na dva způsoby
Koupila jsem krásné, téměř dvoukilové kuřátko. A začala s porcováním. Plánovala jsem ho totiž použít rovnou na dva recepty.
Odloupla jsem stehna a křídla, odkrájela prsa. Skelet jsem uložila do mrazáku, bude se hodit na vývar. Sice už jich mám schovaných asi šest, ale přece se to nevyhodí :-)
Stehna a prsa jsem využila pro kuře na medu. Už jednou jsem ho podle Pohlreicha dělala, a bylo výborné. Tentokrát byla ještě v receptu navíc citronová kúra. Nemám slov. Recept byl báječný. Jednoduchá příprava, a pak už jen trouba dokonala dokonalé dílo.
Zatímco se peklo Kuře na medu, naložila jsem si prsa. Kuřeti jsem udělala "jizvy", vetřela mu do nich sůl a pepř a nechala ho den plavat v bílém jogurtu s kořením. To správné - tedy graham masala a tandoori - jsem bez problémů sehnala v bio obchůdku i u nás na maloměstě. Krásně vonělo a já se těšila na úžasnou mňamku, na kterou jsem měla spadeno už od té doby, co jsem si pořídila knížku. Neskutečně mě lákalo! A potom co jsem u kamarádky jedla úžasné kuře naložené v jogurtu s provensálkými bylinkami a obalené v trojobalu, se těšila ještě víc.
Když jsem druhý den mističku s naloženým masíkem vyndala z ledničky, voněla po jitrničkách. Mimochodem, už tahle zabijačková vůně mi není sympatická... Kuřecí prsa jsem mrskla do alobalu a úhledné balíčky šoupla do trouby. Šťáva přesto vytekla :-( A krásně se připekla.... takže mám zítra práci navíc (s drhnutím plechu).
Tehdy mi začalo vadit, že v kuchařce není dostatek podrobností. Netušila jsem, zda mám nechat v balíčku hodně marinády nebo ji naopak odstranit... Takže jsem ji tam nechala asi průměrně a musím říct, že jsem ji potom na talíři všechnu seškrábala. Šťáva byla poměrně dobrá, ale maso v marinádě mi nechutnalo. Co nechutnalo...bylo to hnusné!!! Opravdu, byl to nejhorší recept podle Pohlreicha. Byla jsem šťastná, že jsem měla doma kofolu, kterou jsem to všechno mohla zapít, a linecké banánky, kterými jsem to všechno zajedla. Bála jsem se potom jet i autobusem do práce, myslela jsem, že žaludek nevydrží.... Kuře Tandoori už nikdy.
Komentáře
Přehled komentářů
Graham je možná nějaké pečivo ale rozhodně ne koření. Jmenuje se to garam masala. A ještě jedno: kuře se kupuje v maximální váze 1,3 kg - větší už je slepice.
proč tak zhurta?
(olinka, 9. 12. 2009 21:46)Milý (předpokládám) pane iwo, nechápu, proč se do Míši tak pouštíte. Recept označila za nejhorší proto, že jednak v něm nebyl objasněný přesný technologický postup a jednak jí výsledné jídlo nechutnalo. Takže na to měla plné právo.
"byl to nejhorší recept"
(iwo, 6. 12. 2009 8:23)
...takže jestli vám rozumím: nevěděla jste kolik toho dát, jak dlouho to tam nechat, dělala jste to prvně, takže bez zkušenosti a podle TV a né podle citu. Pochopitemně se to nepovedlo.
Ale navině je špatný recept a né vy.
To mi něco připomíná: můj dědeček se pokoušel začít chovat králíky, podle Přemkova Receptáře, a nějak mu to všechno vychcípalo. Od té doby neměl Přemka rád, říkal o něm, že je to sviňa chlap.
:_)
poučení
(seal, 11. 3. 2010 21:12)