První biojatka v Česku: Kvalitnější maso zaručí porážka bez stresu
Zemědělec Josef Sklenář, kterému jedna z nejznámějších ekofarem patří, se proslavil především svým výborným bio vepřovým masem. Nyní bude stádo, které má zhruba 1000 kusů, porážet sám. Pro další biofarmáře bude zajištovat porážky také, stejně jako bourání, balení a odvoz.
Díky kulatému razítku, které farmě udělali veterináři, může maso putovat do celého světa.
Zvířata v ekojatkách jsou zabíjena etickým způsobem. Do jejich těla tudíž není vyloučen stresový hormon, který zvířata při usmrcení jiného zvířete vidí. Ten má vliv na pozdější kvalitu masa. Porážení vepři zároveň nevidí, jak umírá jiné zvíře. Řezník nepoužívá klasické elektrické pohaněče, ale velké chřestítko. "Zvíře by až do svého konce nemělo vědět, že se něco podobného chystá," uvedl Sklenář. "Při usmrcování u nás netrpí," dodal.
Kromě prasat se bude na farmě porážet i skot.
Zemědělec na stavbě jatek pracoval od roku 1999, kvůli přísným podmínkám musel projekt přepracovat. Na stavbu, která vyšla na 20 milionů, přispěla i Evropská unie.
Ročně by se mělo na jatkách porazit až 10 tisíc prasat a 2 tisíce kusů skotu. V Česku se zatím poráží ekologicky jen skot. Většinou ale na jatkách, kde řezník praktikuje i běžnou porážku. Zvířata jsou pouze zabíjena jednotlivě a šetrněji.
Ekofarmář Sklenář chová kromě vepřů a skotu také ovce a koně, všehcna zvířata žijí ve venkovním prostoru. Pěstuje také velké množství plodi, všechno v bio kvalitě.
Na webových stránkách biofarmy Sasov u Jihlavy si můžete objednat nejen bio maso, ale i šunku, uherák, salámy či mražené bramborové výrobky, jako jsou napříkld tolary nebo knedlík. Pokud budete mít zájem, můžete si koupit i půlku vykrmeného čuníka. Pro prvních 33 zákazníků se cena pohybuje ve výši 49 Kč za kilogram masa.
Zdroj fotografií: webové stránky farmy Sasov