Mikuláš vám nadělil kila ořechů. Co s nimi?
Kila ořechů, tuny čokolády... Co s tím?
Letos asi Mikuláš usoudil, že jsem moc tlustá, a tak jsem žádné sladkosti nedostala. Přesto si živě vybavuji předchozí roky, kdy jsem ze spíže lovila duté figurky svatého otce ještě o Velikonocích. Vloni jsem na to šla jinak. Dobroty jsem zužitkovala ještě do Vánoc. A s chutí!
Pytlík buráků, vlašáky od babičky, neochucené pistácie, maxi sáček mandlí... Copak vás snad vaši nejbližší mají za veverky? :-) Mám pro vás sladko-slaný tip, jak se suchých plodů snadno zbavit.
Ořechy s pikantním nádechem
Všechny možné oříšky naházejte na vyšší plech a nechte v troubě vyhřáté na zhruba 180 stupňů lehce opražit. Do horkých ořechů (v tuto chvíli můžete z mandlí nebo buráků stáhnout slupky, půjde to snadno) nalijte sladkoslanou směs. Tu tvoří (na 500 gramů ořechů) dvě lžíce másla, dvě lžíce medu, stejný počet lžic hnědého cukru, malá lžička papriky (napůl sladká, napůl pálivá-případně chilli), trocha soli a čerstvě namletý pepř.
Pikantní oříšky chutnají nejlépe teplé, takže nemějte strach, že vám zůstanou.
Pokud se přesto tak stane, klidně je naládujte do skleniček a snězte, až budete přeslazeni vánočního cukroví.